Krom Salon Blog - vijesti i novosti

Krpelji i buhe

Datum:03.05.2014.   Kategorija Novosti iz ponude


Kako smo  već dugi niz godina svakodnevno u kontaktu sa psima, tako i razgovaramo sa vlasnicima svojih  klijenata, odnosno sa vama o svemu i svačemu pa tako i o buhama i krpeljima, odnosno što je najuspješnije za borbu protiv njih kako na životinji, tako i u životnom prostoru.  Zaključili  smo da je kombinacija ogrlice  i ampule uspješno rješenje za nametnike na životinji a u prostoru parenje vručom parom.

Kada jednom buhe uđu u stan ili kuću gdje životinja živi, teško ih se riješiti. Mi se u salonu sasvim uspješno nosimo sa buhama, dapače, nemamo ih u prostoru zahvaljujući parnom čistaču i temperaturi pare od 120 stupnjeva. Nekada smo prali i špricali različitim sredstvima po stolu, opremi, podovima uz prethodno  usisavanje što nam je odnosilo puno vremena a i udisali smo svakodnevno svu tu kemiju koja je navodno bezopasna. Danas to radimo tako što sve temeljito usisamo, a zatim oparimo, ali najvažnije je naglasiti da mi to radimo svaki radni dan bez iznimke jer na taj način uništavamo ih u svim razvojnim stadijima ne dozvoljavajući im da se razvijaju dalje. Stadiji u razvoju buhe su: jaja, larve, kukuljice i odrasle buhe. Trajanje razvojnog ciklusa buhe ovisiti će o temperaturi i vlažnosti okoline (najbolje im paše  temperaturi od 15-35 stupnjeva i vlaga 75-85 %), te o mogućnosti da što prije dođe do svog nosioca.

Odrasla buha-ženka živi nekoliko tjedana na životinji. Kroz to vrijeme će sisati krv životinje dva do tri puta i izle?i oko 20-30 jaja svaki dan. Jaja padaju sa životinje na pod i  svugdje gdje životinja obitava. Jaja se dalje razvijaju u larvu na mjestu gdje su pala i one se hrane organskom materijom, a to su mrtve stanice kože ili izmet odraslih buha koji je bogat probavljenom krvi. Larve se dva puta presvlače i razvijaju u kukuljicu. One mogu dugo vremena preživjeti u okolini životinje i njihov daljnji razvoj u odraslu buhu nastupiti će onda, kada osjete u svojoj blizini temperaturu tijela nekog nosioca /najčešće životinju/, zatim njene vibracije kako se životinja kreće i izdahnuti ugljični dioksid. Tada iz kukuljice vrlo brzo skidanjem opne nastaje odrasla buha koja skače na svog nosioca. U optimalnim uvjetima, cijeli razvoj do odrasle buhe može trajati 14 dana, a u  lošijim uvjetima temperature i vlage   i do 140 dana.

Sredstva  koja se upotrebljavaju u borbi protiv buha su repelenti  i insekticidi. U repelente spadaju ogrlice, šamponi, pjene, prašci, puderi. Repelenti djeluju na principu, da kada buha osjeti miris tvari iz preparata, nebi se trebala uhvatiti za životinju. Insekticidi  u koje spadaju razni sprejevi i spot-on preparati, ili se prskaju po koži cijelog tijela ili se apliciraju na jedno ili više mjesta u obliku manje količine tekućine, što ovisi o veličini životinje. Aktivna tvar iz repelenta se apsorbira u kožu i u masne stanice životinje. Kada odrasla buha pikne životinju i počne sisati krv , usisati će i kemikaliju koja će ubiti buhu. Iz vašeg iskustva koje nam prenosite u salonu shvatili smo da kombinacija jednog i drugog funkcionira za sada.