Krom Salon Blog - vijesti i novosti

Otisak psećeg nosa

Datum:14.04.2011.   Kategorija Sve i svašta o psima


Psi se mogu prepoznati po otisku nosa.

Tehnologija nije razvijena baš kao u ljudi  gdje je nos jednako  pouzdan kao i otisak prsta ili šarenice oka u svrhu  identifikacije. Kod ljudu  skener PhotoFace, uzima četiri fotografije s upaljenom bljeskalicom u brzom nizu iz različitih kutova.Slike nosa se nakon toga analiziraju prema šest glavnih tipova – rimski, grčki, nubijski, sokolski, prčasti, izvijeni. Svaki se nos nakon klasifikacije dalje analizira s pomoću softvera. Diferencira se profil, vrh i spojnica – dio gdje se nos susreće s očima. Na ovu tehnologiju u psećem svijetu malo ćemo pričekati.

Psima se njuh potpuno razvije 3 tjedna nakon poroda.

Prosječan pas u svom nosu ima stotine milijuna mirisnih receptora – kad bismo izravnali sluznicu nosa, njena površina bila bi veća od površine cijelog njegovog tijela.

Znanstvenici se ne slažu oko raspoznavanja mirisa u psa,  jedni kažu da pas ima 100 puta bolji njuh od čovjeka, drugi 1000.000. puta a neki tvrde i 100.000.000. puta. Neke mirise, poput cvijeća, psi raspoznaju samo  neznatno bolje od nas jer ono za njih nema nikakvog značenja. Ali pas može nanjušiti biokemijske spojeve  poput maslačne kiseline, koja je sastavni dio ljudskog znoja  u milijuntoj koncentraciji od one nama potrebne da ju nanjušimo. Pokusi su pokazali da psi na takve tvari reagiraju 1.000.000. puta bolje od nas. Primjeri koji govore o psećoj sposobnosti su zapanjujući: Poznat je test sa laboratorijskim stakalcem gdje se uzme  10-tak stakalaca i samo jedno vrškom prsta na trenutak dodirne čovjek. Stakalca se spreme 6 tjedana. Pas će bez problema izabrati ono stakalce koje je dodirnuo čovjek.

Psi još bolje razlikuju miris znoja ljudskih nogu, pripadnici rase bloodbound mogu njuhom slijediti trag star i do 4 dana i slijediti ga tako i do 160 kilometara. Pas u lovu i među 10-ak tragova uvijek pronađe trag svog gazde.

Pseća njuška ima oko 220.000.000 stanica koje su osjetljive na miris. Ljudski nos ima samo par miliona stanica.